Mangai (Mangifera indica) yra tropiniai vaisiai, kilę iš Pietų Azijos, tačiau dabar auginami daugelyje pasaulio šalių dėl savo unikalių skonio savybių ir maistinės vertės. Mangai dažnai vadinami „vaisių karaliais“ dėl savo saldaus, sodraus skonio ir minkštos tekstūros. Šie vaisiai yra ne tik skanūs, bet ir naudingi sveikatai, nes juose gausu vitaminų, antioksidantų ir skaidulų.

Pagrindiniai mangų maistiniai elementai ir nauda sveikatai:

  1. Vitaminas C – stiprina imuninę sistemą ir padeda palaikyti sveiką odą.
  2. Vitaminas A – būtinas akių sveikatai ir imuninės sistemos stiprinimui.
  3. Vitaminas E – veikia kaip antioksidantas, padedantis apsaugoti organizmą nuo oksidacinio streso.
  4. Folatai (vitaminas B9) – svarbūs ląstelių augimui ir vystymuisi, ypač nėštumo metu.
  5. Polifenoliai – antioksidantai, padedantys kovoti su ląstelių pažeidimais ir mažinantys uždegimus.

Mangai taip pat turi skaidulų, kurios padeda virškinimui ir palaiko sveiką žarnyno mikroflorą. Jie gali būti vartojami švieži, dedami į salotas, kokteilius, desertus arba naudojami sultyse bei padažuose​.