Spanguolės yra mažos, raudonos uogos, priklausančios erškėtrožių (Ericaceae) šeimai. Jos dažnai naudojamos tiek kulinarijoje, tiek medicinoje. Spanguolės yra gausios antioksidantų, vitaminų (ypač vitamino C) ir skaidulų. Jos žinomos dėl savo teigiamo poveikio širdies sveikatai, imunitetui ir šlapimo takų sveikatai.

Spanguolės dažnai vartojamos šviežios, džiovintos, kaip sultys arba įvairiuose patiekaluose, pavyzdžiui, pyraguose, uogienėse ar salotose. Be to, jos yra populiarios per šventes, ypač kaip padažas prie kalakutienos.

Spanguolės yra gausios įvairių vitaminų ir maistingųjų medžiagų. Pagrindiniai vitaminai, kurie randami spanguolėse, yra:

  1. Vitaminas C – stiprina imunitetą, gerina odos sveikatą ir veikia kaip antioksidantas.
  2. Vitaminas E – taip pat veikia kaip antioksidantas ir padeda apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų.
  3. Vitaminai B grupės – tokie kaip tiaminas (B1), riboflavinas (B2), niacinas (B3) ir folatai (B9), kurie svarbūs energijos gamybai ir nervų sistemai.

Be šių vitaminų, spanguolės taip pat turi skaidulų, mineralų (pavyzdžiui, mangano) ir įvairių fitocheminių medžiagų, kurios prisideda prie jų sveikatai naudingų savybių.